934 561 885

SIGIRIYA, LA ROCA DEL LLEÓ

Sigiriya és un lloc arqueològic fascinant situat a Sri Lanka, conegut per la seva imponent formació rocosa que alberga ruïnes històriques i jardins ornamentals. En cada viatge de prospecció que fem per a descobrir nous racons o experiències que encurioseixin dels nostres viatgers, no podem evitar tornar sempre a Sigiriya.

Sigiriya es coneix també com la "Roca del Lleó" a causa de la gegantesca roca de pedra de granit que s'eleva abruptament a uns 200 metres sobre la plana circumdant. La idea que Sigiriya podria ser el resultat d'activitat volcànica és un malentès comú. Encara que Sri Lanka té una història geològica que inclou activitat tectònica, la formació específica de Sigiriya, amb el seu singular monòlit de granit, és el resultat de la solidificació i consolidació de magma subterrani fa milions d'anys, seguit per l'exposició a processos erosius que van donar forma a la seva estructura actual.

Sigiriya Sri Lanka

 

Sigiriya, una història d'ambició i traïció

Sigiriya, incloent-hi els seus jardins i el palau en el cim de la roca, va ser construït durant el segle V a Sri Lanka. La construcció va ser empresa pel rei Kasyapa I, qui va regnar des del 477 d. C. fins al 495 d. C.

El Rei Kasyapa, fill del Rei Dhatusena, va assassinar al seu pare aparedant-lo viu per a quedar-se amb el tron que li corresponia legítimament al seu germà Mogallana. Kasyapa va construir el palau i fortalesa en el cim del Sigiriya, a 200 metres d'altura, per a refugiar-se de la futura arremesa de Mogallana. Aquest palau incloïa luxoses piscines, jardins i estructures arquitectòniques avançades per a l'època.

Finalment, després de 18 anys de regnat, Kasyapa és abandonat pel seu exèrcit en la batalla contra el seu germà, i acaba suïcidant-se amb la seva pròpia espasa. Després de la seva mort els jardins i el palau es van convertir en un lloc monàstic fins al XIV.

Frescos Sigiriya

 

La Roca del Lleó, arquitectura i enginyeria avançada

En conjunt, els sistemes de jardins en Sigiriya reflecteixen l'habilitat dels antics arquitectes i dissenyadors per a integrar la naturalesa en l'arquitectura, creant un equilibri harmoniós entre la bellesa natural i la creativitat humana. Aquests jardins no sols eren un testimoniatge de la destresa tècnica de l'època, sinó també una expressió artística que buscava harmonitzar amb l'entorn circumdant. Hi ha detalls que sorprenen a tots els viatgers:

Terrasses escalonades: Els jardins de Sigiriya estan dissenyats en terrasses escalonades que segueixen el pendent natural de la Roca de Lleó. Aquestes terrasses no sols proporcionen una estètica visualment impressionant, sinó que també serveixen a propòsits pràctics en permetre la creació de diferents nivells de vegetació i disseny paisatgístic.


Sistemes de reg: Els antics dissenyadors de Sigiriya van implementar sistemes de reg sofisticats per a mantenir els jardins. Canales i canonades de pedra van ser utilitzats per a portar aigua des del cim de la roca fins a les terrasses més baixes. Aquest sistema demostrava un coneixement avançat de l'enginyeria hidràulica i permetia la creació de piscines i fonts ornamentals.


Piscines i fonts ornamentals: En diverses terrasses, es troben piscines i fonts bellament dissenyades. Aquests elements no sols agregaven bellesa estètica al lloc, sinó que també tenien funcions pràctiques, com la refrigeració de l'entorn i la provisió d'aigua per a la vida vegetal i els habitants del palau.


Jardins simètrics i geomètrics: Els jardins de Sigiriya exhibeixen un disseny acurat i simètric. Es creu que les formes geomètriques i els patrons simètrics tenien significats simbòlics i estètics per als habitants del lloc. Aquests jardins eren considerats com a extensions del palau i reflectien la importància de l'harmonia i l'equilibri en el disseny.


Ús de plantes ornamentals: Els jardins de Sigiriya no sols es componen d'estructures arquitectòniques i sistemes de reg, sinó que també presenten una varietat de plantes ornamentals. S'utilitzaven plantes amb finalitats decoratius i, en alguns casos, amb significats simbòlics. La combinació d'elements naturals i arquitectònics creava un ambient únic i captivador.


El regnat de Kasyapa va ser relativament breu, però va deixar un llegat durador en forma d'aquesta impressionant obra arquitectònica i paisatgística. La construcció de Sigiriya va ser un projecte ambiciós que continua atraient l'atenció i admiració de viatgers de tot el món.

 

Jardines Sigiriya

 

3 coses que has de saber si viatges a Sigiriya

Com veus, Sigiriya és un destí arqueològic fascinant conegut per la seva història així com pel seu llegat arquitectònic; però hi ha tres coses que fins i tot no t'hem comptat, i que has de saber si penses viatjar a la Roca del Lleó:

Frescos de les donzelles celestials: En una de les terrasses de Sigiriya, es troben els famosos "Frescos de les donzelles celestials". Aquests frescos mostren a dones belles i estan pintats en un estil únic. Encara que molts d'ells han desaparegut amb el temps, els que romanen ofereixen un cop d'ull intrigant a la vida i l'art de l'antiga Sri Lanka.


Porta del Lleó: Abans d'arribar al cim, els visitants han de passar per la famosa "Porta del Lleó". Aquesta és una entrada monumental tallada en la forma del cap d'un lleó. Encara que només queden les potes i les arpes, l'estructura suggereix la magnificència i la majestuositat que degué haver tingut en el seu apogeu.


Sistema de miralls: Es creu que el palau en el cim tenia un sistema de miralls que permetia al rei veure els reflexos dels jardins i la plana sota mentre romania al capdamunt. Aquest enginyós sistema mostra la sofisticació arquitectònica i tecnològica de l'època.


La combinació d'enginyeria avançada, art rupestre i disseny paisatgístic fa que aquest lloc sigui únic, inoblidable i un dels nostres preferits a Sri Lanka.

 

Roca del León

 

 Si vols saber més sobre els nostres viatges a Sri Lanka tens els nostres itineraris per a viatges organitzats i amb guia per a grups aquí.

I si prefereixes una experiència personalitzada, pots telefonar-nos al 934 561 885.

Tens algun dubte?
Vols parlar per Zoom?

Sol·licita cita

Les cookies són importants per a tu, influeixen en la teva experiència de navegació. Fem servir galetes tècniques i analítiques. Pots consultar la nostraPolítica de Cookies. A l'fer clic a D'acord, conscients que totes les galetes es guarden en el teu dispositiu o pots configurar-les o rebutjar el seu ús prement en Configura.

Acceptar Configura